De dry-run van het bermmaaisel project is begonnen.

Het is eindelijk zover, het maaien van de bermen is begonnen. Dit is de eerste stap in onze dry-run. De komende maanden delen we de verschillende stappen die we zetten en de lessen die we leren. Om te beginnen: wat houdt deze dry-run precies in?

Zoals je weet, wordt maaisel uit bermen nu nog vooral verbrand of composteerd. Als doorbraakproject bermmaaisel onderzoeken we de opzet van een verwerkingshub voor bermmaaisel. Daar willen we meervoudige en hoogwaardige verwaarding van deze mooie grondstof realiseren door het maken van producten voor de bodem en de bouw.

Onze dry-run is een eerste proef waarbij we maaisel uit Zuid-Holland verwerken tot enkele producten. Denk bijvoorbeeld aan grasisolatie en biobased plaatmateriaal. Ook onderzoeken we hoe we de natte fractie van het maaisel kunnen verwerken tot biostimulanten en meststoffen.

Door alle fracties van het maaisel te verwerken tot verschillende eindproducten maximaliseren we het gebruik van het maaisel als grondstof. De kennis en informatie die we ophalen tijdens de dry-run gebruiken we voor het ontwikkelen van de toekomstige hub.

Economische en ecologische waarde

Met dit project dragen we niet alleen bij aan het optimaal verhogen van de economische waarde, maar ook aan ecologische waardemaximalisatie. Door de ecologie voorop te stellen in het beheer van de bermen en de functie van de berm als ecologisch lint te waarborgen, dragen we bij aan ecologisch bermbeheer en dus aan meer biodiversiteit.

Samen aan de slag

Om dit mogelijk te maken, hebben we partijen gevonden die het bermmaaisel brengen en verwerken. De partijen die meedoen aan deze dry-run zijn:

  • De GKB Groep
  • De Vermeulen Groep
  • Gebr. Van der Lee
  • Gebr. Van Kessel
  • Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK)
  • Krinkels
  • NewFoss
  • SAM Panels
  • Baars & Bloemhoff

Welke stappen kent de dry-run?

  1. De eerste stap van de dry-run is het maaien van de bermen door de groenaannemers.
  2. Na het maaien blijft het maaisel dat geen deel uitmaakt van de veiligheidsstrook 5 dagen liggen. Daardoor hebben zaden kans zich te verspreiden. Dit bevordert de biodiversiteit. 
  3. Daarna wordt het maaisel opgehaald en naar de proeffabriek van NewFoss in Uden gebracht. Daar wordt het gekeurd en nagekeken op vervuiling. Als het bermmaaisel geschikt is voor de processen van NewFoss wordt het eerst drie maanden ingekuild. 
  4. Na het inkuilen wordt een natte fractie en een droge fractie gevormd.
  5. De droge fractie bevat vezels waarvan isolatiemateriaal wordt gemaakt.
  6. De natte fractie bevat nog veel nutriƫnten en mineralen, wat de beste toepassing hiervoor is wordt nog onderzocht.
  7. Wat overblijft zijn droge fijne vezels, die niet geschikt zijn voor isolatiemateriaal. Die fijne vezels worden gebracht naar SAM Panels, die het verwerkt in bio-based panelen.
  8. Afnemer Baars & Bloemhoff verkoopt de platen.


Houd onze nieuwsbrief in de gaten. Dan blijf je op de hoogte van de vorderingen van de dry-run.

Wil je ons project ook volgen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

< Terug naar alle nieuwsberichten