Vernieuwersnetwerk: Wetten voor de kringloop

Graag nodigen we je uit voor een bijzondere netwerkbijeenkomst op 17 januari 2024.

We gaan dieper in op de uitdagingen binnen de huidige wet- en regelgeving en ontdekken samen wat er mogelijk is binnen de bestaande juridische kaders. Hoe kun je daar vanuit een kringloopbril naar kijken? Welke juridische aanpassingen zijn nodig om circulair handelen vanzelfsprekend te maken? En hoe kunnen ondernemers, deskundigen en de overheid hier hun rol pakken?

Tijdens de vorige bijeenkomst hebben we met elkaar gewerkt aan heldere leidende principes voor de inzet van natuurlijke reststromen. Met dit prachtige resultaat. Dit keer doen we weer een beroep op jouw kennis en inzichten om de circulaire doorbraakprojecten rond bermgras en bagger en elkaar een stap verder te brengen.

Het programma

  • 09:30 – 10:00 uur: inloop
  • 10:00 – 12:00 uur: Wetten voor de kringloop: in dialoog naar een nieuw perspectief op juridische instrumenten.

Met trots openen we met de oogst van het netwerk uit 2023 en blikken we kort vooruit op 2024.

Na 4 korte inleidingen vanuit verschillende perspectieven gaan we op zoek naar helderheid over ieders meningen en gevoelens, over achterliggende motivaties en vooronderstellingen, en over hoe het nu echt zit in de afvalstoffen- en meststoffenwet.

  1. Rechten voor dummies: hoe ziet het in elkaar? Eveline Bakker van Circulaw vertelt. Wat is het verschil en betekenis van wetten, leidraden, rechtsoordelen, normen, en handreikingen? Wat doen het Rijk, de provincie, de omgevingsdiensten en gemeenten hierin? En waar zit de ruimte voor vernieuwing?
  2. Afval of geen afval? That’s the question bij verwaarden van natuurlijke reststromen. De nuances toegelicht aan de hand van het meststoffenstroomschema door Astrid Franke, senior juridisch adviseur milieu bij provincie Zuid-Holland. Aan welke knoppen kunnen we wél draaien? Waar kun je buigen en veren en waar niet?
  3. Doorbreken met nieuwe grondstoffenketens in de regio Rijnland. Met ambitie en idealisme ondernemen met bermmaaisel wordt bemoeilijkt doordat we er het woord afval voor gebruiken, terwijl het een grondstof is betoogt Richard Liebrechts van Grondstoffen Collectief Nederland. Wat wordt er mogelijk als we andere woorden gebruiken in beleid?
  4. “Afval is gedrag” zegt Ellen Verkooijen. Nadat zij haar werk als advocaat achter ziet liet, werkte ze met de start-up Circ Energy aan het transformeren van grondstoffen in waardevolle energiebronnen met kleinschalige biovergisters. Nu werkt ze als juridisch beleidsmedewerker circulaire economie bij de gemeente Amsterdam. Ze neemt ons mee in haar prikkelende visie. Zijn we bereid opnieuw te kijken naar afval?

Vervolg programma

  • 12:00 – 13:00 uur: vervolg je netwerkgesprekken tijdens de lunch
  • 13:00 – 16:00 uur: doorwerken op specifieke praktijkvragen over wet- en regelgeving vanuit de doorbraakprojecten.
  • 16:00 – 16:30 uur: afsluiting en netwerkborrel

Je bent heel de dag welkom. Of alleen ‘s ochtends of ‘s middags. Geef dit aan in het aanmeldformulier.


Datum: woensdag 17 januari

Waar: Meeting House, Johan de Wittstraat 2, 3311 KJ in Dordrecht (nabij het station)

Tijdstip: 10:00 – 16:30 uur (afhankelijk van wat je zelf kiest)

Meld je aan voor 12 januari.

We kijken uit naar je komst!

< Terug naar alle evenementen